Ballonvaren
In 1980 vond een Leidse student een exotische spin in Zuid-Limburg. Op zoek naar knaagdieren voor zijn onderzoek kwam hij per toeval een intrigerende spin tegen, die bekend bleek te staat onder de wetenschappelijke naam Argiope bruennichi.
Nieuwsgierig
Zijn vondst leidde tot een eerst publicatie over de Zuid Europese spin in De Levende Natuur: Postglaciale uitbreiding van Argiope bruennichi Scop. nu ook tot in Nederland.
Vanaf toen werd het gebied goed in de gaten gehouden, want “een spin maakt nog geen populatie, het ontdekken ervan maakt wel nieuwsgierig”.
Nog meer Wespenspinnen werden gevonden. Nu ook in andere provincies. Dit leidde tot een nieuwe publicatie in 1987 in het Natuurhistorisch maandblad: “De Wespenspin, Argiope bruennichi Scop., rukt op”, en later in 2000 in het tijdschrift Nederlandse Faunistische Mededelingen: De opmars van de wespenspin Argiope bruennichi in Nederland”. Veertig jaar na de eerste ontdekking is de wespenspin een algemene soort. Zeker in de herfst worden er elke dag verscheidene waarnemingen gemeld.
Ballonvaren
Als mogelijke oorzaken van de verspreiding van Zuid-Europa naar Nederland worden factoren als warme zomers en veranderingen in het landschap genoemd. Maar hoe de spinnen al die kilometers van zuid naar noord weten te overbruggen is een mysterie. Er wordt verwezen naar ballooning, oftewel ballonvaren, herfstdraden (die niet alleen in de herfst voorkomen), aeronautisch gedrag en zweefdraden.
Klinkt spannend, maar die grote spin in het web ziet er nou niet bepaald uit als een luchtacrobaat.
Draadjes
Nu blijkt dat vooral jonge spinnetjes aan ballonvaren doen. De kleine spinnen klimmen naar het topje van een grassprietje en als er een windvlaag komt laten ze zich vallen en vliegen weg, hangend aan hun eigen gemaakt zijden draadjes-ballon.
Check deze video van vliegende krabspinnen —> Spider Spins Balloons to fly away
Schip op zee
Ballonvaren wordt door veel spinnen wordt gebruikt om zich te verplaatsen. Er zijn waarnemingen van spinnen die meer dan honderd kilometer kunnen reizen. Ook Charles Darwin zag midden op zee spinnen landden op de Beagle. Ballonvaren is een handige strategie om nieuwe gebieden te ontdekken. Zo ook Limburg.
Nu zijn de spinnen waarschijnlijk niet in één ballonvaart van Zuid Europa naar Nederland komen vliegen. Maar met vaak proberen, en af en toe landden op een schip of vrachtwagen, hebben ze stukje bij beetje Noord Europa eigen gemaakt.