Hiëroglyfen

Op een bloedhete dag liep er zonder dat ik het wist een zeldzaam beestje over mijn hand. Ik vergat dat ik pauze wilde houden, en zette het beestje voorzichtig op een grasstengel om toch nog een paar foto’s te maken. Al snel bleek helaas dat het een goed getrainde grasspriet-loper was.

Lieveheersbeestjes komen altijd tevoorschijn als je ze het minst verwacht.

Vele shots later had ik uiteindelijk toch een aantal foto’s waarop hij onbewogen scherp op de stengel zat. Nu ben ik blij dat ik zo veel geduld had: bij thuiskomst bleek dat het ging om een zeldzame soort die slechts voorkomt op een paar heide plekken in Nederland.

Waarom ze niet veel voorkomen is niet meteen duidelijk. In de rest van Europa en Rusland zijn ze vreemd genoeg een stuk algemener. Daarnaast zijn hun prooien - heidekever, heideluis en bladkevers - ook vrij algemeen in Nederland.

Nattigheid

Het antwoord schuilt waarschijn in het feit dat het hiëroglyfenlieveheersbeestje een voorkeur heeft voor de heidekever. De populatie van deze kever fluctueert echter sterk over de jaren heen. Van 2008-2010 en 2013-2015 waren er relatief veel heidekevers waargenomen (die overigens grote schade aanbrachten de hei). Niet geheel onverwacht waren er juist ook in die periodes meer lieveheersbeestje waargenomen dan in andere jaren.

Van de heidekever is het bekend dat het niet van droogte houdt. Hun eieren en larven houden meer van nattigheid. De frequente droge zomers zullen dus niet alleen voor de heidekever drastische gevolgen hebben, maar ook voor het lieveheersbeestje. Om klimaatbestendiger te worden kan het lieveheersbeestje zich misschien maar beter richten op andere prooidieren om te overleven.

Nu blijf ik alleen nog zitten met de vraag wat voor hiëroglief het beestje met zich meedraagt…  



Next
Next

Manuscript of words